Maja Biličić

Datum objave: 08. 08. 2018.

Svakodnevni post pokazao se djelotvornim načinom za smanjenje tjelesne mase i krvnog tlaka, pokazalo je istraživanje koje je proučavalo prehranu pretilih osoba koja se temeljila na 16 - satnom postu i 8 - satnom razdoblju kada je dozvoljena konzumacija hrane (16:8).

U istraživanju su sudjelovale 23 pretile osobe prosječne dobi 45 godina te prosječnog indeksa tjelesne mase (BMI) 35 kg/m2. Ispitanicima je bilo dopušteno između 10 sati i 18 sati konzumirati bilo koju vrstu hrane i u bilo kojoj količini, no preostalih 16 sati u danu mogli su konzumirati samo vodu ili neku drugu niskokaloričnu tekućinu. Znanstvenici su ispitanike pratili 12 tjedana.

U usporedbi s kontrolnom grupom iz ranijih istraživanja drugih oblika postova utvrđeno je da su osobe koje su se pridržavale vremenski ograničene prehrane u organizam unijele manje kalorija, zbog čega im se tjelesna masa smanjila, a krvni tlak popravio.

Ispitanici su u prosjeku konzumirali 350 kcal manje, izgubili su otprilike 3% svoje tjelesne mase, a sistolički krvni tlak smanjio se za 7 mmHg.

Druge mjere poput masnog tkiva, inzulinske rezistencije i kolesterola ostale su gotovo iste kao i kod kontrolne grupe.

Prednost je prehrane 16:8 što je mnogo lakša za održavanje od drugih, a znanstvenici su uočili i da je manje sudionika u istraživanju odustalo od nje nego što je to bio slučaj kod prehrana koje su uključivale cjelodnevni post. No iako je uočen pad tjelesne mase, nije još točno utvrđeno je li ovaj oblik prehrane po tom pitanju djelotvorniji od ostalih.

Dobiveni podaci upućuju na obećavajuću tehniku gubitka tjelesne mase za pretile osobe, ali za detaljnije informacije potrebna su dugoročna i veća randomizirana i kontrolirana istraživanja.

Izvor: Nutrition and Healthy Aging

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijeta,

Komentari