Maja Biličić

Datum objave: 05. 12. 2017.

Konzumiranje vode uz školski obrok dovelo bi do smanjenja pretilosti kod djece, što bi istovremeno smanjilo i troškove liječenja te troškove neizravno povezane s ovim problemom.

Znanstvenici dobivene podatke temelje na programu provedenom u 1200 osnovnih škola između 2009. i 2013. godine. U školske kantine postavljeni su aparati za vodu, što je dovelo do utrostručenja njene konzumacije za vrijeme ručka te do malog, ali značajnog smanjenja rizika od pretilosti u narednih godinu dana.

I ranije provedeno istraživanje na odraslim osobama, objavljeno u časopisu Journal of Human Nutrition and Dietetics, pokazalo je da se konzumacijom veće količine vode ne mijenja nužno i njihova prehrana, no smanjuje se unos šećera i zasićenih masti, što znatno utječe na tjelesnu masu.

Kada bi i djeca konzumirala više vode umjesto punomasnog mlijeka uz svoj školski obrok, troškovi bi se značajno smanjili sa smanjenjem broja pretilih osoba i osoba prekomjerne tjelesne težine.

Troškovi uvođenja programa u sve američke škole ne bi bili veći od 18 dolara po djetetu, a društvo bi zbog smanjenja pretilosti uštedjelo čak 13 milijardi dolara.

Znanstvenici smatraju da je program uvođenja vode u školske kantine ekonomičan način prevencije pretilosti pa bi škole trebale razmotriti ovu opciju zbog smanjenja opće pretilosti, a k tome i dugoročnog smanjenja zdravstvenih troškova.

Izvor: Pediatric Obesity

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Debljina i mršavljenje, djeca, voda,

Komentari