Mirja Zupčić

Datum objave: 20. 05. 2020.

Rezultati izvješća koji su objavljeni u uglednom medicinskom časopisu The Lancet pokazali su kako je neadekvatna prehrana, manjkava na cjelovitim žitaricama, sjemenkama, orašastim plodovima, povrću i omega-3 masnim kiselinama, na globalnoj razini, odgovorna za više smrtnih slučajeva nego bilo koji drugi čimbenik rizika.

Izvješće, koje prati prehrambene trendove u 195 zemalja, a koje govori o globalnom opterećenju bolestima (engl. The Global Burden of Disease) pokazalo je kako je svaka peta smrt u 2017. godini povezana s lošom prehranom. Loša prehrana do sada se definirala kao prehrana bogata mastima, soli i šećerom. Međutim, ono što je novo jest da negativan utjecaj na zdravlje ima i nizak unos namirnica poput cjelovitih žitarica, voća, povrća sjemenki i orašastih plodova.

Negativan utjecaj visokog unosa soli na zdravlje dobro je poznat međutim, i dalje iznenađuje činjenica kako sol uzrokuje 3 milijuna smrtnih slučajeva godišnje, što je neoprostivo, zaključili su autori istraživanja. Također, iznenađuje i činjenica kako prehranu s visokim unosom soli, po broju smrtnih slučajeva godišnje, u stopu prati prehrana s niskim udjelom cjelovitih žitarica.

Istraživanje je zabilježilo i kako je:
• Unos zaslađenih napitaka 49% viši od preporučenog unosa
• Unos procesiranog mesa 90% viši od optimalnog unosa
• Unos crvenog mesa 18% viši od optimalnog unosa

Zaključak ovog izvješća jest kako bi buduće javnozdravstvene akcije trebale promovirati unos različitih komponenti prehrane, koje nisu dovoljno zastupljene, a koje ostvaruju blagotvoran utjecaj na zdravlje. Ovakav bi pristup mogao imati bolji učinak na smanjenje stope smrtnosti u usporedbi s akcijama koje imaju cilj smanjenja unosa primjerice šećera ili trans masti.

Izvor: The Lancet

Pošalji prijatelju na email

Komentari