Voda za zdravo srce

Datum objave: 01. 01. 2005.

Znanstvenici sa Sveučilišta Loma Linda u Kaliforniji ustanovili su da ljudi koji piju najmanje 5 čaša vode dnevno imaju manje izgleda da umru od srčanog udara.. nego oni koji piju 2 ili manje čaša.
Rezultati ovog istraživanja temelje se na podacima koji su se počeli skupljati 1976., promatranjem 8280 muškaraca i 12017 žena starijih od 38 godina. Sve sudionike istraživanja dr. Jacqueline Chan pratila je tijekom 6 daljnjih godina i bilježila postotke srčanih oboljenja. Tijekom tog vremena 246 osoba umrlo je od posljedica srčanih bolesti.
Za žene koje su pile više od 5 čaša vode dnevno izgledi da umru od srčanih oboljenja bili su 41 posto manji, dok su muškarci koji su ispijali istu količinu vode smanjili time rizik od srčanog udara za cijelih 54 posto.
Ona ove rezultate objašnjava činjenicom da se unošenjem veće količine vode smanjuje rizik od nastajanja krvnih ugrušaka, koji mogu izazvati srčani udar.
Za razliku od alkohola i aspirina, koji smanjuju rizik od srčanog udara, ali mogu uzrokovati druge zdravstvene probleme, Chan naglašava da je voda jeftina i bezopasna. "Voda vam može činiti samo dobro", zaključuje ona.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: voda,

Komentari