Voda može ubrzati gubitak tjelesne mase

Datum objave: 01. 01. 2005.

Bilo da Vaša metoda skidanja suvišnih kilograma uključuje prehranu sa visokim udjelom ugljikohidrata ili se radije odlučujete za one modele koji sugeriraju visok udio masti i proteina, postoji jedno pravilo koje prati svaki plan mršavljenja i koje treba ponavljati kao mantru, a ono kaže «pij dosta vode»..

Njemački istraživači ponudili su i znanstvene dokaze prema kojima adekvatan unos vode uistinu pomaže pri skidanju suvišnih kilograma. Prema njima, voda ubrzava proces sagorijevanja kalorija, i iako preliminarna, ova istraživanja mogla bi imati važne implikacije u programima mršavljenja.

U njemačkoj studiji sudelovalo je 14 zdravih osoba koje nisu bile pretile (7 muškaraca i 7 žena) i kojima je mjerena potrošnja energije. Uočeno je da se nakon konzumacije otprilike pola litre vode, stupanj sagorijevanja kalorija i kod muškaraca i kod žena povećao za 30 %. Povećanje stupnja sagorijevanja započeo 10 minuta nakon unosa vode, a maksimum je postigao nakon otprilike 30 – 40 minuta.
Studija je također pokazala da je potrošene kalorije kod muškaraca i žena potječu iz različitih izvora. Kod muškaraca, sagorene kalorije uglavnom potječu od masti, dok je kod žena povećan stupanj sagorijevanja kalorija rezultat povećane razgradnje ugljikohidrata.

Istraživači zaključuju da će dnevni unos 2 litre vode rezultirati povećanjem potrošnje energije za otprilike 96 kcal.
Izvor: Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, December 2003; vol. 88: pp. 6015-6019.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: voda,

Komentari