Voda čuva i zdravlje kostiju

Datum objave: 01. 01. 2005.

Postoji čitav niz dokaza koji govore da je adekvatan unos kalcija esencijalan u održavanju dobrog zdravlja kosti. Dnevni unos između 1200 i 1500 mg kalcija preporuča se adolescentima, trudnicama, dojiljama i osobama iznad 65 godina. Istraživanja su pokazala da blagotvorno djelovanje kalcija započinje nekoliko sati nakon unosa suplemenata te ga je najbolje unositi u dozama od 500 mg ili manjim, jer što su doze manje, kalcij se bolje apsorbira. Najčešći izvori prehrambenog kalcija su mliječni proizvodi i zeleno lisnato povrće.

Istraživači Pitie-Salpetriere Medical School proveli su studiju kojom su pokazali da unos 0,5 l mineralne vode bogate kalcijem ima trenutačno i vrlo dobro djelovnje na prevencijju gubitka koštane mase. Njihov eksperiment uključio je 12 mladih ljudi koji su sudjelovali u seriji testova dizajniranih tako da se usporedi djelovanje prirodne mineralne vode koja sadrži 10 mg/l kalcija i mineralne vode koja sadrži 345 mg/l kalcija. Učesnici studije su nakon cjelonoćnog gladovanja popili 0,5 l ili jedne ili druge mineralne vode nakon čega im se sljedeća 4 sata uzimao uzorak krvi i urina.

Rezultati su pokazali da je kod osoba koje su unosile vodu bogatu kalcijem značajno inhibirano lučenje paratiroidnog hormona već sat vremana nakon unosa vode, a efekt je ostao isti i sljedeća četiri sata. Niska razina paratiroidnog hormona veže se uz redukciju gubitka koštane mase, te su istraživači zaključili da mineralna voda bogata kalcijem može biti značajna pomoć u očuvanju koštane mase.

Izvor: American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 71, April 2000, pp. 999-1002

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: voda,

Komentari