Datum objave: 10. 07. 2009.

Nedavno dansko istraživanje pokazalo je važnost škole i školskih uvjeta za svakodnevni unos voća i povrća među osnovnoškolcima.

Redovit unos voća i povrća (Svjetska zdravstvena organizacija preporuča unos više od 400 grama dnevno) pridonosi prevenciji kardiovaskularnih bolesti i karcinoma probavnog sustava. Stoga je izrazito važno već od najmanjih nogu usaditi djeci tu zdravu naviku. U stjecanju prehrambenih navika od velikog su značaja roditelji i obiteljsko okružje te način života, ali i škola te uvjeti u kojima dijete provodi većinu dana.

Istraživanje je pokazalo kako je bitno da školske kuhinje i kantine imaju u ponudi voće i povrće (npr. salate) te da ono budu povoljno, odnosno pristupačno svim učenicima, bez obzira na njihov socioekonomski status. Tek 40% učenika konzumira svakodnevno više od 200 grama voća i povrća, a pritom djevojčice konzumiraju veće količine nego dječaci i u pravilu konzumiraju više voća nego povrća.

Izvor: Social Scinence and Medicine 68 (2009)

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: povrće, voće,

Komentari