Blagotvorno djelovanje određenih vrsta voćnih sokova na očuvanje zdravlja i njihovu ulogu u borbi sa različitim bolestima, već su potvrdile brojne studije. Istraživači Sveučilišta u Glasgowu utvrdili su da sok od crvenog grožđa, brusnice i jabuke sadrže najveće količine antioksidansa za koje je pokazano da imaju značajnu ulogu u borbi protiv Alzheimer-ove bolesti, karcinoma i bolesti srca.

Utvrđeno je da polifenoli imaju najsnažnije antioksidativno djelovanje, a naveći spektar polifenola sadžavao je sok od crvenog „Concord“ grožđa. Sadržaj polifenola u ovom soku bio je otprilike jednak sadržaju polifenola u crvenom vinu Beaujolais.

Alan Crozier, profesor na Sveučilištu u Glasgowu izjavio je: „Redovit unos kvalitetnih voćnih sokova poput soka od crvenog grožđa, grejpfuta, brusnice te mutnog soka od jabuke, u sklopu pravilne prehrane, povećava svakodnevni unos antioksidanata konzumenta“

Izvor: Journal of Agriculture and Food Chemistry

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: sok,

Komentari