Datum objave: 29. 04. 2010.

Na ovogodišnjem skupu Eksperimentalne biologije u kalifornijskom Anaheimu predstavljeno je još jedno zanimljivo istraživanje. Naime, rezultati istraživanja znanstvenika sa Sveučilišta iz Louisiane pokazuju kako je konzumacija soka, koji sadrži 100% voća, usko povezana s boljim unosom ukupnih nutrijenata i kvalitetom prehrane djece i tinejdžera.

Na temelju prikupljenih podataka, djeca u dobi od 2-5 godina, koja konzumiraju voćne sokove, unose značajno veće količine vitamina C, kalija, magnezija. Također, u usporedbi s djecom koja ne konzumiraju voćne sokove, unose i manje šećera.

Konzumacija voćnih sokova kod djece u dobi od 6-12 godina također je dovedena u vezu s povećanim unosima ključnih nutrijenata, ali i prehrambenih vlakana.

U skupini koja ne pije voćne sokovi, u dobi od 2-18 godina, primjećen je unos nutrijenata niži od preporučenih posebice vitamina A, vitamina C i folata.

Voćni sokovi koji sadrže 100% voća igraju važnu ulogu u prehrani djece i tinejdžera jer osiguravaju nutrijente potrebne za razdoblje rasta i razvoja.

Autori su naglasili kako bi se konzumacija voćnih sokova trebala poticati jer sokovi čine važan dio uravnotežene prehrane.

Izvor: Experimental Biology 2010 meeting in Anaheim, CA

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: djeca, sok,

Komentari