Datum objave: 24. 05. 2008.

Tamno grožđe i jabuke, kao i njihov sok, smanjuju izglede za stvaranje opasnih naslaga na stijenkama krvnih žila, objavili su francuski znanstvenici.

Istraživači sa sveučilišta u Montpellieru pozitivan učinak konzumacije voća i voćnih sokova objašnjavaju djelovanjem visoke razine antioksidansa fenola, piše stručni časopis Molecular Nutrition and Food Research.

Testiranja provedena na životinjama pokazuju da fenoli znatno smanjuju izglede za stvaranje masnih naslaga u krvnim žilama te tako dovode do smanjenja rizika za srčani i moždani udar.

Dobiveni nalazi sugeriraju da je pozitivan učinak moguće postići dnevnom konzumacijom 3 jabuke ili 3 grozda tamnih sorti grožđa, ali i pijenjem 4 čaše soka od jabuka ili grožđa.

Također je utvrđeno da sok proizveden od tamnog grožđa sadrži 2,5 puta više fenola od jabučnog soka.

Fenol je u testiranjima povezan sa snižavanjem koncentracije kolesterola u krvi, smanjivanjem oksidativnog stresa, te smanjenom akumulacijom masnoća u aorti.

[url="http://www.plivazdravlje.hr"]PLIVAzdravlje[/url]

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bolesti srca,

Komentari