Maja Biličić

Datum objave: 24. 09. 2018.

Žene koje svakodnevno konzumiraju poveće količine voća i povrća mogu imati manji rizik od karcinoma dojke, a osobito agresivnih oblika tumora, pokazala su nedavna istraživanja.

Znanstvenici su analizirali upitnike o prehrani 182 145 žena dobi 27 do 59 godina te su uzeli i njihove podatke o čimbenicima rizika kao što su dob, tjelesna masa, pušenje i povijest bolesti.

Otkrili su da žene koje su konzumirale najmanje 5,5 porcija voća i povrća dnevno imaju i 11% manji rizik od karcinoma dojke od žena koje su konzumirale 2,5 ili manje porcija voća i povrća dnevno.

Jednom porcijom smatra se šalica svježeg lisnatog povrća, pola šalice svježeg ili kuhanog povrća te pola šalice sjeckanog ili kuhanog voća.

Kako bi otkrili ima li konzumacija voća i povrća jednaki učinak na različite oblike karcinoma, znanstvenici su ih analizirali prema molekularnom podtipu i statusu hormonskih receptora. Utvrdili su da povišena konzumacija voća i povrća osobito utječe na smanjenje rizika od agresivnih tumora, uključujući i ER-negativne, HER2-pozitivne karcinome i karcinome nalik onima bazalnih stanica.

Znanstvenici pretpostavljaju da upravo antioksidansi i drugi mikronutrijenti iz voća i povrća dovode do smanjenja rizika pa potiču žensku populaciju da poveća njihov svakodnevni unos.

Izvor: International Journal of Cancer

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom dojke, povrće, voće,

Komentari