Datum objave: 24. 11. 2010.

Znanstveni časopis Archives of Internal Medicine je objavio rezultate istraživanja provedenog u SAD koje sugerira kako česta konzumacija voća i povrća smanjuje rizik za smrt.

Istraživači iz Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) dodaju kako se tijekom 14 godina studije ključnim pokazao unos antioksidansa prisutnih u voću i povrću.

Tako su ispitanici s najvišom koncentracijom antioksidansa alfa-karotena u krvi imali 39% manji rizik za smrt od bolesti srca i raka, ali i ostalih uzroka.

U istraživanju je sudjelovalo 15318 ispitanika.

Alfa-karoten spada u karotenoide, skupinu antioksidansa koja uključuje i beta-karoten i likopen, a u najvećim količinama je prisutan u mrkvi, brokuli, grašku, špinatu i salati.

Znanstvenici dodaju kako postoje velike sličnosti između alfa-karotena i beta-karotena, no njihovi nalazi pokazuju kako je alfa-karoten učinkovitiji u zaštiti stanica mozga, jetre i kože.

[url="http://www.plivazdravlje.hr"]PLIVAzdravlje[/url]

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: povrće, voće,

Komentari