Datum objave: 16. 10. 2008.

Istraživanje britanskih znanstvenika sugerira kako pektin, tip vlakana prisutnih u voću i povrću, može smanjiti rizik za razvoj raka.

Istraživači s Institute of Food Research su pektin analizirali u laboratoriju uz pomoć visokotehnoloških mikroskopa te su utvrdili da može onemogućiti djelovanje Gal3 proteina koji izaziva rak.

Pektin je prisutan u nizu vrsta voća i povrća, a posebno njime obiluju jabuke i naranče.

Znanstvenici napominju kako je mnogo bolje u prehranu uključiti što više vrsta voća i povrća - po mogućnosti 5 obroka dnevno, bez obzira što su, primjerice, borovnice stekle reputaciju tzv. superhrane, s posebno izraženim pozitivnim utjecajem na zdravlje.

Podaci prikupljeni u Velikoj Britaniji pokazuju kako je u posljednje dvije godine prodaja borovnica porasla za 132%.

[url="http://www.plivazdravlje.hr"]PLIVAzdravlje[/url]

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom,

Komentari