Datum objave: 07. 12. 2011.

Prehrana koja obiluje antioksidansima iz voća i povrća može dovesti do smanjenja rizika za moždani udar, pokazuju podaci prikupljeni od oko 36700 žena.

Švedski znanstvenici u časopisu Stroke dodaju kako je ovakva prehrana imala zaštitni učinak i na ispitanice s poviješću bolesti srca.

Sudionice istraživanja su praćene prosječno 11,5 godina, a bile su u dobi od 49 do 83 godine.

Veća prisutnost antioksidansa u prehrani je bila povezana sa 17% do 57% manjim rizikom za moždani udar, objavili su istraživači s Karolinska Institutet u Stockholmu.

Uz voće i povrće, dobri izvori antioksidansa su bili i proizvodi od integralnog zrna žitarica, čaj te čokolada.

[url="http://www.plivazdravlje.hr"]PLIVAzdravlje.hr[/url]

Pošalji prijatelju na email

Komentari