Datum objave: 03. 09. 2013.

Studija provedena na University of Hawaii istraživala je povezanost unosa voća i povrća s učestalosti karcinoma mokraćnog mjehura. Rezultati studije temeljeni su na podacima preuzetih iz studije the Multiethnic Cohort (MEC) Study provedene 1993.godine koja je u obzir uzimala prehrambene navike, životni stil, genetske čimbenike te rizik od karcinoma.

Istraživanje je provedeno na 185 885 ispitanika tijekom 12,5 godina. Rezultati studije pokazale su da žene koje unose najviše voća i povrća imaju najniži rizik od karcinoma mokraćnog mjehura. Tako su primjerice žene koje su unosile najviše žuto-narančastog povrća imale 52 % manji rizik od karcinoma mokraćnog mjehura nego one koje su unosile najmanje tog povrća. Pozitivan učinak se pripisuje unosu vitaminu A, C i E iz voća i povrća. Slični rezultati nisu primjećeni kod muškaraca.

Autori studije istaknuli su kako je studija potvrdila da konzumacijom voća i povrća doprinosimo preveniciji karcinoma mokraćnog mjehura, no, ističe kako su potrebna dodatna istraživanja.

Izvor: The Journal of Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom,

Komentari