Ružica Vukadin

Datum objave: 01. 11. 2021.

Prema novom istraživanju Sveučilišta East Anglia djeca čija je prehrana obogaćena voćem i povrćem imaju bolje mentalno zdravlje.

Moderna školska kultura i utjecaj društvenih medija potencijalni su razlozi za rastuću prevalenciju lošeg mentalnog zdravlja kod djece i mladih. Sve se više prepoznaje važnost mentalnog zdravlja u ranom životu te njegov utjecaj na kasnija životna postignuća. Iako su veze između prehrane i fizičkog zdravlja dobro poznate, do sada nije toliko poznat utjecaj prehrane na emocionalnu dobrobit djece.

Cilj ove studije bio je istražiti povezanost između izbora prehrane i mentalnog zdravlja među školarcima. Ovo je ujedno i prva studija koja je ispitala utjecaj unosa voća i povrća te odabira doručka i ručka na mentalno zdravlje školske djece u Ujedinjenom Kraljevstvu.

U istraživanju je sudjelovalo 9000 djece iz 50 različitih škola. Djeca su ispunjavanjem ankete procijenila svoje prehrambene navike te su sudjelovala u testovima mentalnog zdravlja primjerenih dobi koji su ispitivali osjećaje vedrine i opuštenosti te dobre međuljudske odnose. Istraživački tim promatrao je povezanost između prehrambenih čimbenika i mentalnog zdravlja te je uzeo u obzir i druge čimbenike koji bi mogli imati utjecaj na mentalno zdravlje, kao što su negativna iskustva iz djetinjstva i loše situacije kod kuće.

Rezultati istraživanja pokazali su kako je veća konzumacija voća i povrća povezana s boljom mentalnom dobrobiti školske djece, posebno učenika srednjih škola. Djeca koja su konzumirala pet ili više porcija voća i povrća dnevno imala su najviše ocjene vezane za mentalno zdravlje. Također, rezultati istraživanja pokazali su kako vrsta doručka i ručka imaju značajan utjecaj na mentalno zdravlje. Naime, djeca koja se konzumirala tradicionalni doručak imali su bolje ocjene mentalnog zdravlja u odnosu na djecu koja su konzumirala samo međuobrok ili piće. Međutim, srednjoškolska djeca koja su pila energetska pića za doručak imala su posebno niske ocjene mentalnog zdravlja, čak niže nego djeca koja uopće nisu doručkovala.

Zanimljivost koju ističu istraživači je činjenica da prehrana ima isto toliko ili više utjecaja na mentalno zdravlje kao i čimbenici poput redovitog svjedočenja svađama ili nasilja kod kuće.

Istraživački tim kaže kako je važno da javno zdravstvo i školske poliklinike osiguraju dostupnost kvalitetne prehrane djeci prije i za vrijeme trajanja škole kako bi se optimirala njihova mentalna dobrobit i na taj način ispunio njihov puni potencijal.

Izvor: University of East Anglia

Pošalji prijatelju na email

Komentari