Datum objave: 06. 08. 2015.

Novo istraživanje sa Sveučilišta u Kopenhagenu pokazalo je da je visoki unos voća i povrća povezan s nižim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i prerane smrti, a pretpostavlja se da je za ovu povezanost najzaslužniji vitamin C, kojim voće i povrće obiluje.

Istraživanje je bilo provedeno na uzorku od oko 100 000 odraslih Danaca, a rezultati su pokazali da su ispitanici s najvišim unosom voća i povrća, u usporedbi s onima koji su ove namirnice konzumirali rijetko, imali 15 % niži rizik od razvoja bolesti srca i krvnih žila te 20 % niži rizik od prerane smrti.

Osim informacija o prehrambenim navikama, oboljenjima i smrtnosti ispitanika, u istraživanju su korišteni i podaci o genetskom nasljeđu – točnije, o prisutnosti određene varijante gena koja utječe na prirodno povećanje koncentracije vitamina C u krvnoj plazmi. Primijećeno je da su genetski visoke razine vitamina C pokazale vrlo sličnu povezanost s ispitivanim rizicima kao i visok unos voća i povrća.

Podrobnijom statističkom analizom te detaljnijom usporedbom učinka visokog unosa voća i povrća s učinkom visoke razine vitamina C, autori su došli do zaključka da je za primijećeni zaštitni utjecaj voća i povrća velikim dijelom zaslužan njihov visok sadržaj vitamina C.

Izvor: American Journal of Clinical Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bolesti srca,

Komentari