Datum objave: 15. 09. 2014.

Prema novom radu objavljenom u časopisu The Quarterly Journal of Experimental Psychology, zdravi sjaj kože koji je posljedica povećanog unosa voća i povrća privlačniji je od sunčanjem potamnjele kože.

Unos voća i povrća bogatog karotenoidima može dati koži žućkasto obojenje koje se često opisuje kao „zdravi sjaj kože“. U spomenutom radu objavljeni su rezultati triju istraživanja u kojima se procjenjivao utjecaj karotenoidnog i melaninskog obojenja (potonji je posljedica izlaganja suncu) na privlačnost lica osobe.

U prvom ispitivanju korištene su digitalno obrađene fotografije lica. Kreirane su po dvije verzije svakog portreta – u jednoj verziji boja kože lica je bila promijenjena kako bi prikazala pigmentaciju uzrokovanu visokim unosom karotenoida, dok je druga prikazivala pigmentaciju prisutnu kod osoba s niskim unosom karotenoida. Ispitanici su trebali odabrati privlačniju verziju istog lica, a 86 % ih je odabralo lice s obojenjem karakterističnim za visoki unos karotenoida.

Isti je postupak korišten i u drugom istraživanju za procjenu privlačnosti lica s većom ili manjom melaninskom pigmentacijom. U ovom slučaju 78,5 % ispitanika je odabralo lice s visokim stupnjem melaninskog obojenja.

U trećem, konačnom ispitivanju ispitanici su odabirali između lica sa zamjetnim karotenoidnim ili melaninskim obojenjem. Konačni rezultati su pokazali da se privlačnijim smatra lice s pigmentacijom povezanom s visokim unosom karotenoida – njega je odabralo čak 75,9 % ispitanika.

Iako se ovim istraživanjima nije odredilo koliki unos voća i povrća može pokazati pozitivan utjecaj na ten, autori rada naglašavaju kako bi ovi rezultati mogli potaknuti ljude na veći unos voća i povrća, što bi vjerojatno rezultiralo i poboljšanjem općeg zdravlja organizma.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: voće,

Komentari