Voće i povrće i kosti

Datum objave: 01. 01. 2005.

Kosti se tijekom cijelog života pregrađuju, a na metabolizam kostiju može utjecati hrana koja konzumiramo.. Primjerice, namirnice bogate proteinima u organizmu mogu izazvati kiselu reakciju koja nadalje može potaknuti gubitak kalcija iz kostiju. S druge strane, voće i povrće neutraliziraju kiselost i stoga štite kosti.

Dr. Tylavsky i suradnici su u istraživanju objavljenom u časopisu ''American Journal of Clinical Nutrition " uspoređivali prehranu i gubitak kalcija urinom u djevojčica dobi 8-13 godina. Njihovi rezultati su pokazali manji gubitak kalcija urinom u djevojčica koje su svakodnevno konzumirale više od 3 jedinice serviranja voća i povrća. Autori ovog istraživanja preporučuju obilje voća i povrća kao zaštitu za kosti, posebno u ovoj dobi, kad kosti akumuliraju kalcij, što će spriječiti kasniju pojavu metaboličkih bolesti kostiju.

Pošalji prijatelju na email

Komentari