Britanski istraživači su u novoj analizi primijetili dosljednu povezanost visokog i niskog mentalnog blagostanja pojedinaca i njihovog unosa voća i povrća.
U istraživanju su korišteni podaci gotovo 14 000 ispitanika starijih od 16 godina koji su na temelju rezultata warwick-edinburške skale bili podijeljeni u kategorije visokog, srednjeg i niskog mentalnog blagostanja.
Analizom je utvrđeno da što je unos voća i povrća među ispitanicima bio viši, to je vjerojatnost niskog mentalnog blagostanja bila niža. Među ispitanicima visokog mentalnog blagostanja, samo je 7 % unosilo manje od jednog serviranja voća i povrća na dan, a najveći dio, njih 34 %, dnevno je unosilo preporučenih pet ili više serviranja.
Uz visok unos voća i povrća, i niska konzumacija duhanskih proizvoda pokazala se čvrsto povezanom s poželjnim mentalnim stanjem. S druge strane, za unos alkohola i pretilost primijećena je veza s niskim mentalnim blagostanjem.
Zaključno, izgleda da visok unos voća i povrća, osim što štiti fizičko,pomaže i očuvanju mentalnog zdravlja.
Izvor: BMJ Open