Datum objave: 02. 08. 2011.

Žene koje češće konzumiraju vlakna imaju manje izglede za obolijevanje od raka dojke, pokazuje novo istraživanje kineskih znanstvenika.

U prosjeku je veći unos vlakana bio povezan s 11%-tnim smanjenjem rizika za rak dojke, objavio je American Journal of Clinical Nutrition.

Istraživači pojašnjavaju kako je ovakva prehrana povezana s nižom razinom hormona estrogena, jednog od faktora rizika za tumore dojke.

Njihovi se nalazi temelje na podacima za više od 710000 ispitanica praćenih 7-18 godina.

Ranije studije su pokazale kako je prehrana bogata vlaknima povezana sa snižavanjem koncentracije kolesterola u krvi i smanjenjem tjelesne mase.

Stručnjaci preporučuju da žene svakodevno unose 25 grama vlakana, a muškarci 38 grama.

Uz voće i povrće, dobar izvor vlakana čine i proizvodi od integralnog zrna.

[url="http://www.plivazdravlje.hr"]PLIVAzdravlje.hr[/url]

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom,

Komentari