Maja Biličić

Datum objave: 21. 02. 2019.

U preglednom su radu povezani povećani unos prehrambenih vlakana, odnosno cjelovitih žitarica te smanjenje rizika od moždanog udara, dijabetesa tipa 2 i karcinoma debelog crijeva.

Pregledni se rad bavio proučavanjem podataka 185 studija s 4625 zdravih odraslih sudionika. Znanstvenici su svoju pažnju usmjerili na preuranjenu smrt od koronarne bolesti srca, kardiovaskularne bolesti i moždanog udara, te na učestalost dijabetesa tipa 2 i karcinoma debelog crijeva.

Rezultati su pokazali da porast u unosu prehrambenih vlakana od 8 g na dan donosi smanjenje u ukupnom broju smrti i učestalosti koronarne bolesti srca, dijabetesa tipa 2 i karcinoma debelog crijeva za 5 – 27%.

Znanstvenici smatraju da porast u unosu vlakana (više od 25 – 29 g na dan) može rezultirati i većom zaštitom, osobito od moždanog udara i karcinoma dojke. Drugim riječima, za svakih pojedinih 15 g cjelovitih žitarica na dan, ukupna smrtnost i učestalost koronarne bolesti srca, dijabetesa tipa 2 i karcinoma debelog crijeva smanjila se za 2 – 19%.

Znanstvenici napominju da u pregledni rad i meta-analizu nije uključen ukupan unos ugljikohidrata te da je broj istraživanja malen, a rezultati heterogeni. Podaci o prehrani uvelike su ovisili o izvještajima ispitanika, koji su skloni pogreškama. Cilj je znanstvenika popraviti točnost prehrambene procjene kako bi rezultati bili dosljedni i, u konačnici, točni.

Izvor: The Lancet

Pošalji prijatelju na email

Komentari