Josip Rešetar

Datum objave: 19. 12. 2018.

Dodatak prehrani s funkcionalnim vlaknom, otpornim maltodekstrinom, može povećati broj korisnih bifidobakterija u stolici i crijevima, zaključak je nedavne kliničke studije.

U dvostruko slijepoj, ukriženoj studiji sudjelovao je 51 ispitanik s neadekvatnom količinom vlakana u prehrani. Ispitanici su svakodnevno tijekom tri tjedna dobivali 0, 15 ili 25 grama dodatka prehrani s otpornim maltodekstrinom ovisno o tome u koju su od tri skupine nasumično razvrstani.

Rezultati su pokazali da je samo kod ispitanika koji su dobivali 25 grama navedenog dodatka prehrani došlo do povećanja mase stolice kao i do značajnijeg povećanja bifidobakterija u crijevima i stolici.

Sljedeća istraživanja trebala bi identificirati blagotvorne zdravstvene učinke koji se povezuju s povećanjem broja bifidobakterija uslijed konzumacije otpornog maltodekstrina.

Izvor: Nutrition Research

Pošalji prijatelju na email

Komentari