Antonia Vlašić

Datum objave: 20. 04. 2022.

Prema novom istraživanju, vlakna iz žitarica imaju veći utjecaj na smanjenje rizika od razvoja upalnih stanja i kardiovaskularnih bolesti kod starijih osoba, nego vlakna iz voća i povrća.

U novo istraživanje bilo je uključeno 4 125 odraslih osoba koje su između 1989. i 1990. godine sudjelovale u studiji pod nazivom Cardiovascular Health Study. Svi ispitanici koji nisu imali dijagnozu kardiovaskularnih bolesti na početku navedene studije ispunili su upitnik o učestalosti konzumacije hrane i pića, a zatim se proučavao razvoj kardiovaskularnih bolesti poput moždanog udara, infarkta miokarda i aterosklerotske kardiovaskularne bolesti. Također, analizirani su im uzorci krvi na upalne biomarkere.

Rezultati su pokazali kako povećana konzumacija vlakana iz žitarica, ali ne iz voća i povrća, smanjuje rizik od upalnih procesa, a time i rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Ovo istraživanje potvrdilo je dosad već utvrđenu poveznicu između unosa prehrambenih vlakana i kardiovaskularnih bolesti, s tim da su posebnu pozornost obratili na vrstu vlakana koja se konzumira te poveznicu između vrste vlakana, upalnih biomarkera i kardiovaskularnih bolesti.

Postoje podaci koji upućuju na činjenicu da sva vlakna djeluju protuupalno, na način da poboljšavaju funkciju crijeva, metabolizam glukoze i lipida te povećavaju sitost. Međutim, još uvijek nije jasno zašto baš vlakna iz žitarica, a ne primjerice iz voća i povrća, smanjuju rizik od upala i srčanih bolesti.

Autori zaključuju kako je potrebno provesti daljnja istraživanja kako bi se utvrdilo utječu li vlakna sama po sebi ili u kombinaciji s drugim hranjivim sastojcima iz žitarica na smanjen rizik od navedenih bolesti.

Izvor: JAMA Network Open

Pošalji prijatelju na email

Komentari