Vlakna iz voća i žitarica čuvaju srce

Datum objave: 01. 01. 2005.

Već je od prije poznato da prehrambena vlakna blagotvorno djeluju na zdravlje srca, ipak slabo je poznato je li njihova učinkovitost jednaka za muškarce i za žene te da li vlakna iz različitih izvora pružaju istu zaštitu..
Ujedinivši rezultate 10 studija, istraživači su prikupili podatke o vrsti vlakna i bolestima srca za više od 330 000 ljudi. Pokazano je da svako povećanje u unosu vlakna za 10 g/dan rezultira smanjenjem razvoja bolesti srca, u narednih 6-10 godina, za 14 %, te smanjenjem smrtnosti za 27 %.
Prehrambena vlakna jednako su bila učinkovita i za muškarce i za žene. Međutim pozitivan učinak pokazala su samo vlakna iz voća i žitarica, dok ona iz povrća nisu bila učinkovita.
Iako ovakvi rezultati ne idu u prilog povrću to ne znači da povrće, prvenstveno ono zeleno, putem drugih sastojaka ne potpomaže zdravlju srca, stoga ono i dalje mora imati značajno mjesto u prehrani svakog pojedinca.
Izvor: Archives of Internal Medicine, February 2004.

Pošalji prijatelju na email

Komentari