Vitaminoteka

Datum objave: 11. 02. 2010.

Da za atopijski dermatitis, vrlo često kožno oboljenje u male djece, ima lijeka objavljuju korejski znanstvenici sa Sveučilišta u Seoulu.

Studija provedena na više od 420 petogodišnjaka pokazala je značajnu razliku u sklonosti razvoja ekcema u djece s vrlo niskom odnosno vrlo visokom razinom određenih vitamina i minerala u krvi. Riječ je o četiri bioaktivna nutrijenta: beta-karotenu, vitaminu E, folnoj kiselini i željezu. Pritom je beta-karoten smanjivao rizik od razvoj atopijskog dermatitisa za 56%, vitamin E za 67%, folna kiselina za 63%, a željezo za 61%

Atopijski dermatitis se manifestira crvenilom, svrbežom i ljuštenjem kože, a pogađa čak 10-20% djece. Mehanizam koji se smatra zaslužnim za otklanjanje te vrlo neugodne pojave najvjerojatnije leži u snažnoj antioksidativnoj aktivnosti spomenutih mikro-nutrijenata.

Naime, za oštećenje kože okrivljeni su kisikovi radikali koji u procesu oksidativnog stresa uništavaju zaštitne proteine gornjih slojeva kože te je čine neotpornijom na okolišna zagađenja i štetne UV zrake, uslijed kojih ona biva oštećena i sklonija upalnim procesima.

Izvor: European Journal of Clinical Nutrition, January 2010

Pošalji prijatelju na email

Komentari