Datum objave: 01. 09. 2015.

Procjenjuje se kako godišnje svaka treća osoba treće životne dobi padne kod kuće, dok se svaka deseta osoba pri tom padu i ozbiljno ozlijedi. Čak i kod osoba koje se ne ozlijede pri padu javljaju se negativne posljednice pada poput straha od pada zbog kojeg se osoba manje kreće i gubi samostalnost.

Ranija su istraživanja pokazala kako vitamin D igra važnu ulogu u održavanju mišićne mase i snage, a neka istraživanja pokazuju i da može smanjiti rizik od pada.

Starija populacija koje je vezana za kuću izrazito je osjetljiva populacija po pitanju rizika od niske razine vitamina D u krvi. Osim što često nemaju adekvatnu prehranu pa ih pogađaju bolesti vezani za nutritivne deficite, visokom riziku od manjka vitamina D pogoduje i činjenica da ne izlaze često iz kuće pa se ne izlažu suncu.

U novom istraživanju sudjelovalo je 68 ispitanika, podijeljenih u dvije grupe, koji su dobivali ili 2500 mcg vitamina D u obliku dodatka prehrani ili placebo. Na početku studije svim ispitanima mjerena je razina vitamina D u krvi i utvrđeno je kako više od polovine ispitanika ima razinu vitamina D u krvi koja je ispod preporučene. Rezultati studije su pokazali kako je unos vitamina D u obliku dodatka prehrani povisio razinu vitamina D u krvi kod gotovo svih ispitanika do optimalne razine. Također, u skupini koja je unosila vitamin D zabilježeno je dvostruko manje padova u usporedbi sa skupinom koja je dobivala placebo.

Izvor: Journal of the American Geriatrics Society

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: vitamin D,

Komentari