Datum objave: 01. 01. 2005.

Nedostatak želučane kiseline može uzrokovati neke probavne probleme kao što su osjećaj nadutosti, bolovi u predjelu želuca, žgaravica i podrigivanje. 

Jedna od uloga želučane kiseline je i spriječavanje rasta bakterija i gljivica u unutrašnjosti probavnog sustava te olakšavanje djelovanja žuči i enzima gušterače.

Dr. Jonathan Prousky sa Canadian College of naturopathic Medicine, vjeruje da mnogo faktora može utjecati na nedostatak želučane kiseline. Jedan od bitnih čimbenika je i nedovoljan unos vitamina B3. Određene osobe imaju veće potrebe za vitaminom B3 od normalne dnevne doze, pogotovo osobe koje su pod utjecajem stresa.

Dr. Prousky je pratio zdravstveno stanje nekolicine svojih pacijenata kojima je propisao veće količine vitamina B3 i uočio da su se njihove probavne smetnje smanjile.

Došao je do zaključka da osobe sa probavnim smetnjama mogu rapidno poboljšati svoje zdravstveno stanje dodatkom 200-500 mg vitamina B3 u svakom obroku. Za neke posebne slučajeve predlaže čak i 500-1000 mg niacina po obroku.

Međutim, valja upozoriti da se uzimanje visokih doza niacina, odnosno vitamina B3, mora strogo kontrolirati prema uputama svoga liječnika.

Pošalji prijatelju na email

Komentari