Maja Biličić

Datum objave: 09. 04. 2019.

U nedavno objavljenom preglednom radu naglašeno je da vitamin K2 ima drugačije funkcije u tijelu od vitamina K1 te da se ovi vitamini ne bi smjeli koristiti kao međusobno zamjenjivi, odnosno u iste prehrambene svrhe.

Pregledni rad obuhvaća dokaze prikupljene u proteklih 10 godina i prvi je takav koji se bavi detaljnim utvrđivanjem veze između dva spoja i njihovih funkcionalnih razlika.

Sve vrste vitamina K imaju prstenastu strukturu 2-metil-1,4-naftokinona, odnosno menadiona, a razlikuju se samo u bočnim lancima.

Vitamin K1 ili filokinon može se pronaći u zelenom lisnatom povrću poput špinata ili u voću i orašastim plodovima. Glavna uloga ovog vitamina je aktivacija čimbenika zgrušavanja krvi. Vitamin K2 ili menakinon nalazi se u fermentiranoj hrani poput tvrdog zrelog sira i japanskog jela naziva natto napravljenog od fermentirane soje.

Podtip vitamina K2, MK-7, najbolje se apsorbira pa je zato u središtu pažnje mnogih tvrtki zdravstvene industrije. Istraživanja provedena na spomenutom obliku vitamina K2 pokazala su da igra vrlo važnu ulogu u zdravlju kostiju na način da pomaže u ulasku i izlasku kalcija iz njih.

Također zadržava višak kalcija izvan arterija i sprječava njihovu kalcifikaciju, odnosno stvaranje plaka.

Iako ova dva vitamina pripadaju istoj kategoriji, njihovo je djelovanje u tijelu sasvim različito. Velike zdravstvene organizacije, kao što su WHO, EFSA i FDA, utvrdile su preporučene dnevne doze za vitamine skupine K koje su uglavnom temeljene na dozi vitamina K1 potrebnoj za normalnu funkciju zgrušavanja krvi. Organizacije bi trebale prepoznati razlike između K1 i K2 te ih detaljno istražiti.

Izvor: International Journal of Molecular Science

Pošalji prijatelju na email

Komentari