Datum objave: 13. 02. 2012.

Kanadski su znanstvenici otkrili da se rizik od karcinoma debelog crijeva može smanjiti redovitim korištenjem vitamina i minerala.

Istraživanje je provedeno na štakorima koji su u periodu od 32 tjedna dobivali prehranu s visokim udjelom masti (20%). Životinje su podijeljene u 6 skupina, ovisno o kombinaciji nadomjestaka i karcinogena (tvari koje potiču pojavu karcinoma) kojima su bili izloženi.

Rezultati su pokazali da su se kod štakora s prehranom s visokim sadržajem masti i niskim udjelom vlakana, razvile prekancerozne lezije. S druge strane, kod štakora hranjenih na isti način, ali koji se svakodnevno dobivali multivitamine i minerale, zabilježeno je značajno smanjenje (84%) stvaranja prekanceroznih lezija i nije zabilježen niti jedan slučaj razvoja tumora.

Zaključak je da multivitaminsko-mineralni nadomjesci sinergistički pridonose prevenciji razvoja karcinoma debelog crijeva.

Izvor: Canadian Journal of Physiology and Pharmacology (CJPP)

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dodaci prehrani,

Komentari