Maja Biličić

Datum objave: 02. 10. 2017.

U novom se istraživanju znanstvenici bave pitanjem utječu li razine vitamina B12, homocisteina, vitamina B9 i vitamina D na pojavu opsesivno kompulzivnog poremećaja (OKP/OCD) u djece.

U istraživanju je sudjelovalo 52 djece i adolescenata koji pate od opsesivno kompulzivnog poremećaja te 30 zdravih pojedinaca svrstanih u kontrolnu grupu. Ispitanici su ispunili sociodemografske upitnike te upitnike o vlastitoj tjeskobi i depresiji, a težina bolesti izmjerena im je ljestvicom Yale-Brown (Y-BOCS). Znanstvenici su im također izmjerili i razine vitamina B12, vitamina B9, homocisteina i vitamina D.

Rezultati su pokazali da su osobe koje pate od OKP-a depresivnije i tjeskobnije, a njihove česte opsesije obilježene su stalnim strahom, gađenjem i potrebom za ponavljanjem. Istraživanjem je također otkriveno da je kod ovih pojedinaca razina vitamina B12 i vitamina D bila znatno niža od one kod zdravih ispitanika iz kontrolne grupe, dok je razina homocisteina bila niža.

Znanstvenici napominju da su potrebna daljnja istraživanja kako bi ustanovili moguće prednosti vitamina B12, vitamina B9 i vitamina D u obliku dodatka prehrani kod osoba koje pate od opsesivno kompulzivnog poremećaja.


Izvor: Psychiatry Research

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: homocistein, OCD, vitamin B12, vitamin D,

Komentari