Datum objave: 10. 01. 2010.

Karcinom mokraćnog mjehura od kojeg godišnje oboli više od 330 000 ljudi diljem svijeta i koji je pritom triput češći u muškaraca, moguće je prevenirati povećanim unosom određenih vitamina - kaže nova australska studija.

Istraživanje koje je obuhvatilo oko 560 pojedinaca pokazalo je kako su glavni "akteri" u prevenciji bili vitamin E, D, B1 (tiamin), B3 (niacin), karotenoidi te mineral fosfor. Svakodnevnim unosom najmanje 193 mg vitamina E, 640 IU vitamina D, 18 mg karotenoida, 3.35 mg tiamina, 46.5 mg niacina te 1.5 mg fosfora, rizik obolijevanja od karcinoma mokraćnog mjehura smanjio se za 34 do čak 51% .

Buduća istraživanja svakako bi se trebala usredotočiti na optimalne doze i omjere aktivnih nutrijenata, posebice pri primjeni kod visokorizičnih skupina poput pušača i starijih ljudi. No i postojeći rezultati svakako ukazuju na potrebu uvrštavanja tih vitamina - od kojih neki posjeduju jaka antioksidativna svojstva - u svakodnevnu prehranu.

Izvor: Cancer Causes and Control, January 2010

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: vitamini,

Komentari