Datum objave: 21. 08. 2010.

Američki znanstvenici su 1996. godine započeli istraživanje, koje je još uvijek u tijeku, o ulozi nutrijenata u prevenciji propadanja moždanih funkcija.

Za sada su ovu veliku studiju, u kojoj sudjeluje gotovo 1 800 ispitanika starijih od 60 godina, obilježila tri velika otkrića.

Otkriveno je kako je kod žena, ali ne i kod muškaraca, niska razina folata povezana s depresijom. Naime, žene koje imaju najnižu razinu folata u krvi imaju dvostruko veći rizik od pojave simptoma depresije u usporedbi sa ženama koje imaju najvišu razinu folata.

Dodatno, znanstvenici su zabilježili postojanje veze između niske razine folata i simptoma demencije i kognitivnog propadanja. Iako mali postotak ispitanika u istraživanju pati od nedostatka folata, veza između nedostatka folata i oštećenja mozga je bila vrlo uočljiva.

Posljednje otkriće vezano je uz proučavanje utjecaja vitamina B12, a radi se o pronalasku proteina naziva holotranskobalamin, ključnog elementa koji omogućuje ranije i preciznije dijagnosticiranje kognitivnog propadanja.

Izvor: Medical News Today

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: vitamini,

Komentari