Vitaminoteka

Datum objave: 27. 01. 2015.

Nedavno istraživanje objavljeno u časopisu American Journal of Clinical Nutrition, pokazalo je moguću zaštitnu ulogu B vitamina u suzbijanju negativnog učinka nakupljenog DDT-a u organizmu.

DDT je pesticid čiji ostaci, kada dospiju u naš organizam, ometaju endokrini sustav. Iako je njegova uporaba zabranjena širom svijeta, i dalje je prisutan u okolišu budući da je vrlo otporan.

Za potrebe nove analize, ponovno su proučeni podaci prikupljeni u istraživanju tekstilnih radnica u Kini provedenom u razdoblju od 1996. do 1998. godine. U istraživanju su bile praćene žene koje su pokušavale zatrudnjeti, a svakodnevnim testovima određivana im je razina hormona hCG u urinu. Tako su bili otkriveni mnogi gubici trudnoća još u ranim stadijima,kada se često događaju bez vidljivih znakova.

Na uzorku od 291 ispitanice, primijećeno je da je ženama koje su imale visoku razinu ostataka DDT-a i nisku razinu B vitamina, trebalo u prosjeku dvostruko više vremena kako bi uopće začele, u usporedbi s onima s niskim razinama DDT-a i zadovoljavajućim statusom vitamina B skupine. Kada su i uspjele začeti, ove ispitanice bi, u usporedbi s ispitanicama s također visokim razinama DDT-a, ali zadovoljavajućim razinama B vitamina, pokazale dva puta veću vjerojatnost gubitka trudnoće.

U istraživanju su bili proučavani vitamini B6, B12 i folat, a vitamin B12 i folat, odnosno folna kiselina, pokazali su izraženiju potencijalnu zaštitnu ulogu.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: B-kompleks, Trudnoća i dojenje,

Komentari