Datum objave: 04. 04. 2010.

Osobama koje prehranom unose veće količine vitamina K prijeti manji rizik obolijevanja i smrti od raka, posebice karcinoma pluća i prostate, objavili su njemački znanstvenici.

American Journal of Clinical Nutrition dodaje kako se vitamin K javlja u dva prirodna oblika - K1, kojim obiluje zeleno lisnato povrće, te K2, prisutnim u mesu i siru.

Istraživači napominju kako je u njihovoj studiji praćen učinak varijante K2 na zdravlje 24340 osoba u dobi između 35 i 64 godine.

Pokazalo se kako ispitanici koji su unosili najviše K2 imaju u prosjeku 28% manji rizik obolijevanja od raka, bez obzira na čimbenike poput dobi, tjelesne mase, količine tjelesne aktivnosti ili pušenja.

Neka ranija istraživanja su već pokazala kako vitamin K u laboratorijskim uvjetima može usporiti rast stanica raka te potaknuti apoptozu, prirodan proces samouništenja stanica.

Prema preporukama, ukupni dnevni unos vitamina K za muškarce bi trebao iznositi 120 mikrograma, a za žene 90 mikrograma.

[url="http://www.plivazdravlje.hr"]PLIVAzdravlje[/url]

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom,

Komentari