Datum objave: 01. 06. 2010.

Osobe koje putem hrane unose veće količine vitamina K imaju manje izglede za obolijevanje od dijabetesa tipa 2, objavili su nizozemski znanstvenici iz Sveučilišnog medicinskog centra u Utrechtu.

Prateći 10 godina više od 38000 odraslih ispitanika istraživači su izračunali kako je povećani unos vitamina K povezan s prosječno 20% manjim rizikom za dijabetes tipa 2.

Najvažniji faktori rizika za dijabetes su starija životna dob, pretilost, obiteljska povijest bolesti te etničko podrijetlo.

Vitamin K je u prirodi prisutan u dva oblika - K1 ili filokinon se može naći u zelenom lisnatom povrću i nekim uljima proizvedenima od povrća, dok glavne izvore K2 ili menakinona predstavljaju meso, sir i jaja.

Znanstvenici napominju kako je K2 imao izraženiji utjecaj na smanjivanje izgleda za dijabetes tipa 2, piše časopis Diabetes Care.

Po njihovom mišljenju, dobivene nalaze je moguće objasniti učinkom vitamina K na reduciranje sistemskih upalnih procesa, što dovodi do poboljšanja funkcije inzulina.

[url="http://www.plivazdravlje.hr"]PLIVAzdravlje[/url]

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijabetes, vitamini,

Komentari