Datum objave: 21. 04. 2010.

Osobe koje prehranom osiguravaju više unose vitamina K imaju niži rizik od razvoja non-Hodgkinovog limfoma, karcinoma imunološkog sustava.

Znanstvenici su zabilježili 45% niži rizik od razvoja non-Hodgkinovog limfoma kod ispitanika s najvišim unosima vitamina K (≥ 108 µg/dan) u usporedbi s ispitanicima koji su unosili najmanje vitamina K (<39 µg/dan).

Vitamin K je topiv u mastima, a nalazi se u biljkama (filokinon), a mogu ga proizvesti bakterije koje se nalaze u crijevima (menakinon).

Ovo je prvo istraživanje koje dovodi u vezu unos vitamina K i rizik od razvoja non-Hodgkinovog limfoma. Autori studije ističu kako su potrebna dodatna istraživanja koja bi potvrdila rezultate njihovog istraživanja.

Izvor: Annual Meeting of the American Association for Cancer Research (AACR)

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: vitamini,

Komentari