Vitaminoteka

Datum objave: 17. 11. 2015.

U novom istraživanju kineskih znanstvenika objavljenom u časopisu British Journal of Nutrition, primijećeno je da su veći unos i veće razine vitamina E u krvi povezani s većom mineralnom gustoćom kostiju kod žena.

Istraživanje je bilo provedeno na preko 3 000 Kineskinja i Kineza dobi 40-75 godina, no povezanost nije primijećena kod muškaraca. Budući da vrlo niska mineralna gustoća kostiju ukazuje na osteoporozu, istraživanje je pokazalo da vitamin E potencijalno igra važnu ulogu u prevenciji ove bolesti kod žena.

Jednog od bitnijih čimbenika razvoja osteoporoze predstavlja oksidativni stres, a poznato je da žene u postmenopauzi mogu patiti od povećanog oksidativnog stresa zbog manjka estrogena. Stoga se pretpostavlja da vitamin E pozitivni učinak na kosti zahvaljuje svom snažnom antioksidativnom učinku, iako, istraživanja pokazuju i da može poboljšati transport i korištenje kalcija u organizmu te potisnuti aktivnost citokina IL-1 i IL-6, koji potiču razgradnju kostiju.

Budući da osteoporoza predstavlja veliki teret zdravstvenom sustavu te pogoršava kvalitetu života velikog broja oboljelih, svaka dodatna preventivna mjera je dobrodošla.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Kosti i zglobovi, osteoporoza, vitamin E,

Komentari