Vitamin E štiti od dijabetesa
U istraživanju provedenom u Finskoj je utvrđeno da prehrana bogata vitaminom E smanjuje rizik obolijevanja od dijabetesa tipa 2..
Znanstvenici iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje u Helsinkiju su otkrili da osobe koje konzumiraju velike količine hrane bogate vitaminom E imaju u odnosu na ostale ispitanike za 30% manji rizik da će oboljeti od ovog oblika dijabetesa.
Utvrđeno je i da osobe koje konzumiraju veliku količinu karotenoida, skupine sastojaka odgovorne za crvenu, žutu i narančastu boju u voću i povrću, također imaju manji rizik obolijevanja od dijabetesa tipa 2.
Istraživači dodaju kako su njihovi nalazi kompatibilni s općenitim preporukama za zdravu prehanu koje se također odnose na unos voća, povrća i žitarica.
Ovo istraživanje je trajalo 23 godine, a sudjelovalo je više od 4 000 ispitanika u dobi od 40 do 69 godina.
Preuzeto sa portala [url="#"] PLIVAzdravlje.hr[/url]