Vitamin E smanjuje rizik za Parkinsonovu bolest

Datum objave: 23. 05. 2005.

Prehrana koja obiluje vitaminom E može imati zaštitni učinak protiv Parkinsonove bolesti, pokazuje studija kanadskih znanstvenika s Queen's University..
Njihovo istraživanje je pokazalo da osobe koje konzumiraju veće količine namirnica s visokom razinom vitamina E (zeleno lisnato povrće, orahe, lješnjake, maslinovo ulje) imaju znatno manje izglede da će oboljeti od Parkinsonove bolesti.
Rezultati kanadskih znanstvenika se temelje na analizi 8 istraživanja provedenih između 1966. i 2005. godine.
Pokazalo se da rizik za pojavu Parkinsonove bolesti smanjuju i umjerene količine unesenog vitamina E.
Znanstvenici upozoravaju kako velike količine dodatnog vitamina E mogu biti toksične.
Vitamin E je snažni antioksidans koji organizam štiti od štetnog učinka slobodnih radikala, molekula čija je pojava posljedica metabolizma.

[url="#"] PLIVAzdravlje.hr[/url]

Pošalji prijatelju na email

Komentari