Vitaminoteka

Datum objave: 21. 05. 2010.

Novo istraživanje je pokazalo kako redovito dugogodišnje uzimanje vitamina E u obliku dodatka prehrani može sniziti rizik od KOPB-a (kronične obstruktivne plućne bolesti) za 10%.

Termin KOPB se odnosi na stanje koje uključuje kronični bronhitis (upala i suženje dišnih puteva) i emfizem (atrofija i gubljenje elastičnosti pluća).

U istraživanju koje je trajalo 10 godina sudjelovalo je oko 40 000 ispitanica od 45 i više godina. Rezultati su pokazali kako osobe koje redovito uzimaju vitamin E u obliku dodatka prehrani, bilo da su pušači ili nepušači imaju smanjeni rizik od KOPB-a. Neke ranije studije su također pokazale kako vitamini A, C i E zbog svojih antioksidativnih svojstava mogu poboljšati zdravlje pluća.

KOPB je jedan od vodećih uzroka smrtnosti u svijetu i za sada nije pronađen odgovarajući lijek. Znanstvenici smatraju da iako je 10% relativno mali postotak sniženja rizika ipak nije zdravstveno zanemariv. Međutim, liječnici i dalje smatraju kako je najbolja prevencija KOPB-a prestanak pušenja.

Izvor: Annual American Thoracic Society meeting in New Orleans

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: pluća, vitamin E,

Komentari