Vitamin E može održati britkost uma u starijoj dobi

Datum objave: 01. 01. 2005.

Unos vitamina E putem hrane i suplemenata može usporiti slabljenje mentalne funkcije u osoba starije dobi, prema rezultatima studije..
Visoke količine vitamina E iz hrane pokazale su zaštitni utjecaj na kognitivno slabljenje. Istraživači teoretiziraju da se antioksidans vitamin E može suprotstaviti šteti koju slobodni radikali stanicama mozga. Slobodni radikali su nusprodukti normalnih tjelesnih procesa koji mogu oštetiti tkiva i vežu se uz pojavu mnogih degenerativnih bolesti. Prijašnje studije ukazuju da osobe koje unose više vitamina E zadržavaju pravilnu mentalnu funkciju i imaju manje šansi da obole od Alzheimerove bolesti.
Istraživači su mjerili slabljenje mentalne funkcije i unos vitamina E putem hrane i suplemenata. Skupina koja je unosila najviše vitamina E imala je najsporije slabljenje mentalne funkcije.
Vitamin E nalazi se u zelenom lisnatom povrću, kukuruzu, orašastim plodovima, maslinama i biljnim uljima.

Izvor: Archives of Neurology 2002;59:1125-1132.

Pošalji prijatelju na email

Komentari