Vitaminoteka

Datum objave: 12. 12. 2016.

Mnogi ljudi uzimaju vitamine u obliku dodataka prehrani u cilju poboljšanja zdravlja imunosnog sustava, a nedavno je ta svrha dovedena u pitanje.

U časopisu British Journal of Nutrition objavljeno je istraživanje prema kojemu se učinak vitamina E razlikuje ovisno o različitim karakteristikama i načinu života.

Autori su proučavali učinak vitamina E na rizik od upale pluća u velikom randomiziranom istraživanju ATBC (Alpha-Tocopherol Beta-Carotene Cancer Prevention Study) koje se provodilo u Finskoj u razdoblju od 1985. do 1993. godine.

Rezultati su pokazali kako je uzimanje vitamina E u obliku dodatka prehrani povećalo rizik od upale pluća za 68% u starijih muškaraca koji su pušili i bili tjelesno neaktivni. Suprotan je učinak zabilježen u muškaraca koji su vježbali u slobodno vrijeme i nisu pušili, odnosno, rizik od razvoja upale pluća smanjen je za 69%.

Znatna razlika u učincima vitamina E na rizik od upale pluća snažno opovrgava mišljenje prema kojemu analize randomiziranih istraživanja treba zanemariti jer vode lažno pozitivnim otkrićima nakon višestruke usporedbe. Također, prosječan učinak vitamina E koji je izračunat u meta analizi ne mora vrijediti za više skupina u populaciji. Kada nekoliko parametara oblikuje učinak vitamina E, jasno je da te učinke treba proučiti u odvojenim podskupinama obzirom na karakteristike pojedinaca koje ih čine.

Autori zaključuju da vitamin E ne bi trebalo preporučivati općoj populaciji za poboljšanje zdravlja imunosnog sustava te da su potrebna daljnja istraživanja ovog vitamina na populaciji starijih muškaraca koji ne puše i tjelesno su aktivni u slobodno vrijeme.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dodaci prehrani, pluća, vitamin E,

Komentari