Vitaminoteka

Datum objave: 29. 05. 2015.

U novom istraživanju britanskih znanstvenika primijećena je čvrsta veza između razine vitamina E u krvi i izloženosti tzv. lebdećim česticama.

Lebdeće čestice su mikroskopski dijelovi materije koje nose zračne struje, a predstavljaju jednog od glavnih onečišćivača zraka koji štete ljudskom zdravlju. U istraživanju je sudjelovalo preko 5 500 ispitanika iz različitih dijelova Velike Britanije kojima je s obzirom na mjesto stanovanja, procijenjena izloženost lebdećim česticama, a određena im je i razina 280 različitih metabolita u krvi te im je spirometrijom ispitana funkcija pluća.

Analiza je pokazala da je deset metabolita iz krvi bilo značajno povezano s plućnom funkcijom, točnije s forsiranim vitalnim kapacitetom i forsiranim izdisajnim volumenom pluća, a među tim metabolitima, njih osam je bilo povezano i s izloženosti ispitanim lebdećim česticama. Dva metabolita su bila i dobro poznati antioksidansi – α-tokoferol (vitamin E) i treonat (metabolit vitamina C). Veoma čvrsta povezanost primijećena je za vitamin E, lebdeće čestice manje od 2,5 μm (PM2,5) i forsirani izdisajni volumen pluća. Pojedinci s visokom izloženosti PM2,5 imali su značajno nižu razinu vitamina E i znatno slabiju funkciju pluća.

Autori su zaključili kako rezultati nude dokaze pretpostavci da lebdeće čestice oštećuju pluća pokretanjem oksidativnih reakcija protiv kojih se organizam bori uz pomoć vitamina E.

Izvor: American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dodaci prehrani, vitamin E,

Komentari