Vitaminoteka

Datum objave: 08. 06. 2015.

Vitamin E je dobro poznati antioksidans, a stručnjaci su nedavno otkrili i da je ključan za valjano zacjeljivanje membrane stanica.

Ovo saznanje je korisno budući da su mnoge stanice, poput onih mišićnih, poprilično podložne oštećenju membrana. Do navedenog otkrića došli su istraživači iz američke savezne države Georgie koji su u svom istraživanju proučavali tri skupine štakora. Jednu skupinu štakora hranili su uobičajenom hranom, drugoj su davali hranu iz koje je bio uklonjen vitamin E, dok su treću također hranili hranom bez vitamina E, no uz nju su davali i dodatke ovog vitamina. Životinje su, zatim, potaknuli na intenzivniju tjelesnu aktivnost tijekom koje su njihovi mišići bili izloženi većoj razini stresa.

Ispitivanja su pokazala da su se oštećenja mišićnih vlakana bedrenih mišića štakora koji su unosili vitamin E, vrlo brzo popravljala, dok su kod štakora s deficitom vitamina E duže ostajala oštećena te su pokazivala veću razinu upale.

Smatra se da vitamin E pomaže staničnoj membrani da se bolje nosi s povećanim oksidacijskim stresom koji slijedi nakon tjelesne aktivnosti, te da lakše „popravi“ oštećenja.

Dodatna istraživanja na ovom području mogla bi doprinijeti terapiji mišićne distrofije – bolesti koju karakterizira sporo zacjeljivanje membrana mišićnih stanica, ali i pružiti dodatnu pomoć pojedincima koji su podložni čestim oštećenjima, poput astronauta i vojnika.

Izvor: Free Radical Biology and Medicine

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dodaci prehrani, tjelovježba, vitamin E,

Komentari