Ela Lučić

Datum objave: 11. 02. 2020.

Rezultati provedenog istraživanja pokazali su kako djeca s prekomjernom tjelesnom masom te ona koja su pretila imaju veći rizik od nedostatka vitamina D, kao i od razvoja dijabetesa i srčanih bolesti. 

U takvim slučajevima, uzimanje vitamina D u relativno visokim dozama svaki dan tijekom šest mjeseci poboljšala je njihovo kardiovaskularno zdravlje. Niži krvni tlak i poboljšana osjetljivost na inzulin zabilježeni su kod djece koja su dobivala veću dozu vitamina D, u usporedbi s vršnjacima koji su dobivala nižu dozu. 

Istraživači su proveli kliničko ispitivanje na zdravoj djeci, u dobi od 10 do 18 godina, koja pate od nedostatka vitamina D, a ujedno su pretila ili prekomjerne tjelesne mase. Od 225 djece koja su sudjelovala u studiji, njih 211 bilo je crne rase. Naime, kod osoba s tamnijom kožom postoji veći rizik od nedostatka vitamina D zbog veće količine pigmenta melanina u koži, koji djeluje kao prirodna krema za sunčanje te inhibira proizvodnju vitamina D. 

Djeca su bila podijeljena u tri skupine te su dobivala različite količine vitamina D. Jednoj je skupini dodijeljeno uzimanje tableta od 600 IU dnevno, što je trenutno preporučeni dnevni unos vitamina D. Druge dvije skupine uzimale su tablete od 1 000 IU ili 2 000 IU dnevno, što je još uvijek manje od dnevnog maksimuma koji se smatra sigurnim za djecu u navedenom dobnom rasponu, a iznosi 4 000 IU. Ispitanici nisu znali koja doza vitamina D im je dodijeljena, uključujući i liječnike. 

Nakon razdoblja od šest mjeseci, djeca koja su dnevno primala 2000 IU vitamina D, imala su smanjenu razinu glukoze u krvi i poboljšanu osjetljivost na inzulin, što smanjuje rizik od dijabetesa i poboljšava zdravlje srca. Također, na samom kraju ispitivanja, kod djece koja su dnevno primala 1 000 IU vitamina D zabilježen je niži krvni tlak. 

Trenutne preporuke za uzimanje vitamina D vezane su uz optimalno zdravlje kostiju. Međutim, poznato je kako vitamin D sudjeluje u puno više procesa osim same izgradnje zdravih kostiju. Može „uključiti“ i „isključiti“ gene koji usmjeravaju naše stanice da reguliraju razinu glukoze u krvi, kao i vaskularnu te imunosnu funkciju, ističu autori studije.

Analize krvi pokazale su da, što je veći dnevni unos vitamina D, to je i veće poboljšanje koncentracije vitamina D kod djece. 

Po završetku ispitivanja, ni u jednoj skupini nije zabilježen nedostatak vitamina D u krvi. Studija iz 2019. godine, objavljena u časopisu American Heart Association's journal Hypertension, otkrila je kako djeca rođena s niskom razinom vitamina D imaju oko 60% veći rizik od povišenog sistoličkog krvnog tlaka u dobi između 6 i 18 godina, u usporedbi s djecom rođenom s normalnom razinom vitamina D u krvi. Studija je također otkrila kako su djeca s kontinuirano niskom razinom vitamina D u ranom djetinjstvu imala dvostruko veći rizik od povišenog sistoličkog krvnog tlaka u dobi između 3 i 18 godina. Međutim, istraživanje nije pokazalo poboljšanja u drugim kardiovaskularnim i metaboličkim markerima koji se koriste za procjenu zdravlja, što ukazuje da uzimanje vitamina D u obliku dodatka prehrani samo po sebi nije lijek za poboljšanje zdravlja srca kod djece s vrlo visokim rizikom od dijabetesa i srčanih bolesti. 

Izvor: The American Journal of Clinical Nutrition

Pošalji prijatelju na email

Komentari