Maja Biličić

Datum objave: 13. 06. 2018.

Visoka doza vitamina D u obliku dodatka prehrani može potaknuti dobivanje na tjelesnoj masi te razvoj jezičnih i motoričkih vještina kod pothranjene djece, objavljeno je nedavno u časopisu American Journal of Clinical Nutrition.

Poznato je da je vitamin D vrlo bitan za zdravlje kostiju i mišića, a može zaštititi i od prehlada i gripe. No novim istraživanjem utvrđena su njegove dodatne prednosti. Riječ je o prvom istraživanju na ljudima koje se bavilo utjecajem vitamina D na razvoj mozga.

U istraživanju je sudjelovalo 185 pothranjene djece dobi 6 do 58 mjeseci. Tijekom osam tjedana djeca su dobivala visokoenergetsku hranu te  su u dva navrata dobili placebo ili 5 mg (200 000 I.J.) vitamina D u obliku dodatka prehrani.

Nakon osam tjedana utvrđeno je da je vitamin D u obliku dodatka prehrani doveo do poboljšanja u tjelesnoj masi – grupa koja je dobivala vitamin D dobila je u prosjeku dodatnih 0,26 kg više od kontrolne grupe.

Također je došlo i do poboljšanja u motoričkim sposobnostima, jeziku te općem razvoju koji uključuje hodanje i sposobnost govora.

Znanstvenici naglašavaju da je potrebno ponoviti istraživanje s nižom dozom vitamina D kako bi se utvrdilo može li i manja doza dovesti do porasta tjelesne mase i razvoja mozga. Kod istraživanja nije uočena nikakva negativna nuspojava izazvana visokom dozom vitamina D, no nisu isključene pa znanstvenici pozivaju na oprez.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: tjelesna masa, vitamin D, Zdravlje djece,

Komentari