Vitaminoteka

Datum objave: 06. 06. 2016.

Prema novom kanadskom istraživanju objavljenom u časopisu Pediatric Obesity, primjereni unos vitamina D može povoljno utjecati na udio masne i nemasne mase kod male djece.

U istraživanju su sudjelovala djeca od 3 godine koja su u dojenačkoj dobi sudjelovala u jednoj studiji čiji je prvotni cilj bio ispitati kako dodaci vitamina D djeluju na mineralnu gustoću kostiju. Ispitanici su od 1. pa do 12. mjeseca života dobivali različite doze vitamina D, a ispitivanja su nakon dvije godine pokazala zanimljive rezultate.

Naime, primijećeno je da su djeca koja su kao dojenčad dobivala dodatke vitamina D, imala veću mineralnu gustoću kostiju, kao i općenito veći udio nemasne komponente tijela te manji udio tjelesnih masti.

Tako je zaključeno da vitamin D ne doprinosi samo zdravom razvoju kostiju, već i ostalih komponenti tijela. Visoke doze vitamina D nisu nužno bile povezane s većim koristima – 400 I. J. dnevno, koliko se i službeno preporučuje u Kanadi, uglavnom se pokazalo dovoljnom dozom za poželjan sastav tijela.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: vitamin D, Zdravlje djece,

Komentari