Vitaminoteka

Datum objave: 21. 04. 2016.

Prema novoj studiji britanskih istraživača, svakodnevno uzimanje dodataka vitamina D može pomoći poboljšanju funkcije srca kod osoba s kroničnim zatajenjem.

U studiji je sudjelovalo 160 osoba sa zatajenjem srca – jedna polovina njih tijekom godine dana svakodnevno je uzimala 100 μg vitamina D3, dok je druga uzimala placebo. Na početku i na kraju studije ispitanicima je ehokardiogramom procijenjena funkcija srca, što je uključivalo i ispitivanje istisne frakcije, koja ukazuje na to koliko učinkovito srce istiskuje krv tijekom svake kontrakcije.

Kod ispitanika koji su uzimali placebo, nije primijećeno poboljšanje funkcije srca, no kod ispitanika koji su uzimali vitamin D zapaženo je znatno poboljšanje istisne frakcije – u prosjeku se povećala s 26 na 34 %.

Autori su naveli kako navedeni rezultati predstavljaju odlične vijesti za pacijente te da bi dodaci vitamina D potencijalno mogli smanjiti potrebe za ugradnjom implantabilnih kardioverter-defibrilatora – skupih uređaja koji služe za normalizaciju srčanog ritma.

Izvor: ACC 65th Annual Scientific Session & Expo

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Kardiovaskularne bolesti, vitamin D,

Komentari