Vitaminoteka

Datum objave: 11. 11. 2015.

U novoj studiji istraživači s edinburškog Sveučilišta Queen Margaret odlučili su ispitati učinak dodataka vitamina D na sportsku izvedbu.

Regrutirali su 13 zdravih ispitanika koji su tijekom perioda od dva tjedna svakodnevno trebali uzimati ili 50 μg vitamina D ili placebo. Na kraju ovog kratkog razdoblja, ispitanicima su testirali tjelesnu spremu tako da su im mjerili koliku razdaljinu su sposobni proći tijekom 20-minutne vožnje biciklom.

Rezultati su pokazali da su ispitanici koji su uzimali vitamin D u prosjeku prešli 6,5 km, dok su oni koji su uzimali placebo (kontrola) prešli samo 5 km. Osim toga, primijećeno je i da je vitamin D utjecao na smanjenje znakova tjelesne iscrpljenosti.

Stoga su autori zaključili kako dodaci vitamina D mogu poboljšati tjelesnu spremu, ali i utjecati na smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti. Naime, smatra se da iza navedenog učinka vitamina D stoji inhibicijsko djelovanje na enzim 11-βHSD1, koji je potreban za sintezu kortizola – tzv. hormona stresa. Visoka razina kortizola kroz dulji period, osim na sportsku izvedbu, negativno djeluje i na kardiovaskularni sustav budući da može utjecati na sužavanje krvnih žila i zadržavanje vode u organizmu, odnosno povećanje krvnog tlaka.

Izvor: Society for Endocrinology BES 2015

Pošalji prijatelju na email

Komentari